Zondag 11 juni Cars & Coffee Koningshooikt

Jutse gemeenschap viert 40 jaar dorpsraad

Gratis deelname aan Cars & Coffee-dorp op De Laag

De Dorpsraad Koningshooikt vzw bestaat 40 jaar en op zondag 11 juni 2017 gaat ‘het sociaal bindmiddel’ van Jut weer eens een geheel andere richting uit. Het organiseert een feestdorp onder het thema Cars & Coffee. Van 11 uur af kunnen eigenaars van old- en youngtimers – hetzij auto’s of motoren – hun voertuigen stationeren op De Laag, achter de kerk.

Op die dag krijgen alleen old- en youngtimers toegang tot de grote verharde parking waar meer dan 100 voertuigen terecht kunnen. Kosteloos nog wel. Ze worden er omgeven door een decor van enerzijds eet- en drinkstandjes, anderzijds door knap gerestaureerde transporteurs.

Cars & Coffee-bijeenkomsten zijn in de Europese landen aan een opmars toe. Aanvankelijk waren ze bedoeld voor mensen met exclusieve modellen van Ferrari’s en Porsches, Zonda’s en Bugatti’s. De idee was dat die doelgroep er meestal niet erg veel voor voelt om auto’s van honderdduizenden euro’s in een oriëntatierit of regularity rally in de prak te rijden. Maar toch willen die bestuurders ook wel eens een babbeltje slaan over hun ongewone auto’s met een gelijkgestemde ziel. Bij een glaasje of een koffie.

Het moet ons niet verbazen dat deze bijeenkomsten zijn ontstaan in een onmetelijk land als de Verenigde Staten van Amerika, met zijn biljartlaken autostrades. In kleinere landen als België en Nederland, waar niet in elke straat een McLaren, een Bentley of een Honda NR750 Oval Piston 32 Valve V4 (ja, met ovalen cilinders) te pronken staat, werd een variante al heel gauw populair: Cars & Coffee of Auto’s & Koffie voor old- en youngtimers, zogenaamde ‘Special Cars’ of zelfs bedrijfswagens en brandweerauto’s.

Youngtimers

In Koningshooikt komen alleen oldtimers en youngtimers aan de bak, zowel auto’s als motoren, van alle cilinderinhouden. Dus ook brommers. Oldtimers zijn in België 30 jaar oud, nog in behoorlijke originele staat of gerestaureerd volgens het originele model met oorspronkelijke of zelfs nieuwgemaakte stukken. In Nederland krijgt een auto die status pas als hij 40 jaar is. Zo is de wet in de twee landen en de verzekeringen hanteren dezelfde norm.

Youngtimers daarentegen zijn niet even strak gereglementeerd. Daar komt soms nogal wat buikgevoel bij kijken. Bij ons zijn ze volgens de ene bron tussen 15 en 30 jaar oud, volgens een andere tussen 10 en 30 jaar. Niet alle modellen komen er voor in aanmerking. Het zijn types, al dan niet met een bepaald uitrustings- of afwerkingsniveau, waarvan verwacht wordt dat ze later als oldtimer zeer gegeerd zullen zijn.

De ene koopt ze uit passie, uit eerlijke eerbied voor ons rijdend erfgoed. De andere koopt ze als belegging. Deze auto’s en motoren zijn bij hun lancering soms nogal prijzig en na enkele jaren best wel betaalbaar, waarna hun prijs met de jaren weer de hoogte in gaat. Ik las onlangs het rapport van een studie waaruit blijkt dat sommige youngtimers in 10 jaar tijd liefst 3 tot 4 keer in waarde zijn gestegen.

Eten en drinken

De deelnemende auto- en motoreigenaars zullen zich voelen als in een feestdorp. Aan de ene zijde staan de eet- en drankstandjes. Er zal ter plaatse bereide paella zijn, al dan niet met een Spaans wijntje. En terwijl muziek van de jaren 70-80-90 uit de geluidsboxen stroomt, zullen andere lokale handelaars vlees- en visgerechten aanbieden, waaronder wellicht ook Jutse varkenskop, maar ook Thaise producten, ijs en desserts. Er zullen zelfs twee stands met ervaren barista’s zijn. Daarnaast worden uiteraard frisdrank, pils en speciale bieren aangeboden. Met een beetje geluk kunnen we zelfs al nieuwe maatjes haring eten op de Cars & Classics Koningshooikt 2017. Duimen dus.

‘Meet & greet’

De ’Cars & Coffee Koningshooikt 2017’, zoals het evenement officieel heet, houdt nog een andere verrassing in petto. Meteen na de middag begroeten we de 2e PallieterClassic Rally (bolleke-pijl en ideale tijd). De rallyrijders houden er een stop van een half uur, onder andere om net zoals de deelnemende auto- en motoreigenaars een hapje te eten. Ze zijn beschikbaar voor een babbel, een foto of zelfs het verhaal van hun rally-auto. Bij aankomst op De Laag worden ze door de speaker aangekondigd zodat een Alfa Romeo-liefhebber niet bij elke aankomende rallywagen naar de controlepost moet spurten maar daarvoor kan wachten tot de speaker een Alfa aankondigt. De rallyrijders zijn om 12 uur gestart op de Grote Markt van Lier, één wagen per minuut. Bij aankomst op De Laag worden ze door een steward naar de hun toegewezen plaats geloodst, zodat voortdurend ongeveer 30 rallywagens in de hun toegewezen zone zullen gestald staan.

Het decor

Een deel van het decor wordt gevormd door de kraampjes, maar aan de overkant staan gerestaureerde transporteurs. De autocar- en busbouwer, die in Koningshooikt ontstaan is, toont ons een een gerestaureerde Van Hool-Fiat 306 Vistadome bus uit 1962. Groot contrast met de hoogtechnologische producten op futuristische brandstoffen die het bedrijf vandaag de dag over de gehele wereld aanbiedt. Van hetzelfde jaar is de Volvo 465 van de Westmallegroothandel Truyen, jawel het bekende patersbier en trappist. Ook die Volvo bierstekerwagen is al aan zijn tweede leven toe.

Verder zal er ook nog een vrachtwagen staan van een bouwbedrijf. Hiervan is het juiste type momenteel nog niet bekend.

Beauty Saloon Meguiar’s

Je zult misschien met de wenkbrauwen fronsen, maar er is ook een schoonheidsspecialist aanwezig. Het universeel bekende merk van koetswerk- en onderhoudsproducten, Meguiar’s, zal er uitpakken met een stand waarin niet alleen veel informatie te rapen valt maar waar ook demonstraties gebeuren. Sven Verschaeren, de man van Meguiar’s in België, leidt nu een bedrijf dat zich al 40 jaar in het bijzonder toelegt op middeltjes die een karrosserie of benzinetank doen glanzen en stralen als de zon in het water. Vooral de vele verzamelde eigenaars van old- en youngtimers zijn hiervan gediend omdat ze Sven en zijn medewerker altijd om raad mogen vragen.

Abarth Works Museum

Tenslotte zal er nog een zeer beroemde naam weerklinken op De Laag. Sinds bijna 10 jaar is in Lier het befaamde Abarth Works Museum gevestigd, het levenswerk van rallyrijder Guy Moerenhout. Zijn museum was twee jaar geleden de tweede grootste toeristische attractie in de stad, die vooral de geschiedenisboeken haalde vanwege haar unieke Zimmertoren en diens belevingsmuseum. Guy stelt in zijn museum momenteel een paar honderd auto’s tentoon, veelal competitiewagens uit de meest uiteenlopende disciplines.

Moerenhout zal één van zijn succeswagens exposeren op de Cars & Coffee. Welke racewagen weten we nog niet, aangezien verscheidene competitiewagens van het museum kunnen gehuurd worden. Zo ontleent ex-premier Guy Verhofstadt al drie jaar na elkaar een racewagen bij het Abarth Works Museum voor de rally ‘The Legend Boucles’ @ Bastogne.

De ’Cars & Coffee Koningshooikt 2017’ vind je voortaan op facebook. Nieuwe informatie zal via dat kanaal bekend gemaakt worden. Geïnteresseerden kunnen ook hun e-mailadres sturen naar cars&coffee@koningshooikt.be om die informatie rechtstreeks in hun inbox te ontvangen.