Koninklijke Staande Wipmaatschappij ‘Castor en Pollux’ (ksw cp)

Axel Emmermann (secretaris)
Mechelbaan 140, 2500 Koningshooikt
axel.emmermann@telenet.be

Staande Wip-schieten is een antieke sport die tegenwoordig in veel maatschappijen met moderne middelen wordt beoefend. De sport vindt haar oorsprong in de 13de eeuw. De bedoeling is dat je met pijl en boog zoveel mogelijk ‘vogels’ naar beneden schiet. Die vogels zijn blokjes in hout of plastic waar kleurige pluimen op zijn bevestigd en ze staan op de pinnen van de zgn. wip, op een hoogte tussen 25 en 30 meter. Castor&Pollux heeft drie zulke wippen.
Staande Wip-schieten was begin vorige eeuw exclusief een ‘mannensport’ maar tegenwoordig staan heel wat vrouwen hun… nou ja, ‘mannetje’. Ook de jeugd is meer dan welkom. De jongste schutter van KSW CP is een meisje van 8 jaar oud, terwijl de ouderdomsdeken 84 is. Eén keer per jaar schieten ze op de koningsvogel (zie foto). De winnaar is degene die met vijf schoten die vogel het grootst aantal keren afschiet. Die is dan ‘Koning’ voor heel het jaar. Voor wie het eens wil proberen, een goede raad: doen! Je krijgt er kracht en lenigheid door. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Als u doorgaat met het gebruiken van deze site, accepteert u ons gebruik van cookies.